


Információk, érdekességek
Vitaminok természetes forrásból
2021. augusztus 04.

A túlzott vitaminfogyasztás veszélyei
A drága és divatos multivitamin-készítmények fogyasztása a betegség utáni lábadozás időszakában vagy a tél végén és kora tavasszal lehet indokolt. Mégis sokan úgy gondolják, hogy a betegségek megelőzhetők, a tavaszi fáradtság elkerülhető, ha folyamatosan valamilyen multivitamin-tablettát szednek. Igaz ugyan, hogy a vitaminok nélkülözhetetlenek az egészséghez, de túlzott fogyasztásuk komoly veszélyeket rejt magában.
Hajhullás és étvágytalanság a túl sok A-vitamintól
Különösen így van ez a zsírban oldódó A- és D-vitamin esetében, amelyeket szervezetünk elraktároz. A-vitamin-mérgezés esetén hajhullás, étvágytalanság, idegrendszeri tünetek jelentkeznek.
Hányás és székrekedés a túlzott D-vitamin-beviteltől
Még súlyosabb következményei lehetnek a D-vitamin-túladagolásnak: hányás, székrekedés, szembetegség, sőt befolyásolhatatlan vesebetegség. Kérdezze meg orvosát, mielőtt vitaminkészítményt választ!
A vitamin-túladagolásból származó veszélyeket legjobb megelőzni. A szükséges vitaminokat természetes anyagokból, friss zöldségből, gyümölcsből, gabonafélékből, tejből, húsból, tojásból “szerezzük be”.
Ha a természetes vitaminforrások hiányában ragaszkodunk valamilyen vitaminkészítmény fogyasztásához, akkor azt feltétlenül beszéljük meg orvosunkkal, mert a közhittel ellentétben a recept nélkül kaphatók is veszélyesek lehetnek, ha túlzásba visszük fogyasztásukat.
Dr. Boross Gábor gyermekgyógyász