


Információk, érdekességek
Laktató uzsonnák iskolakezdésre
2020. szeptember 14.

Adri nehezen mond le a nyár spontán pillanatairól, de megtalálja a szépséget az iskolára való készülődésben is. „A fiaim egyre nagyobbak és egyre önállóbbak. Mégis jó érzés gondoskodni róluk anyaként, kikészíteni a ruhájukat este, saját készítésű uzsonnát csomagolni nekik. Maxi mindenevő, de a kisebbik, Noel válogatós, így tudom, hogy nem mindig elég a példamutatás, ha azt szeretnénk, hogy a gyerekek egészségesebben étkezzenek. Nálam az vált be, hogy a klasszikus gyermek kedvenceknél: a hamburgernél, kakaóscsigánál, pizzánál, a formát megtartom, de az alapanyagokat egészségesebbre cserélem. Például így a nagy mumus, a spenót, leveles tésztába csavarva, már isteni lehet. Ez a fajta kreativitás nálam bevált, általában üresen jön haza az uzsidoboz” – mondta Marton Adrienn. Hozzátette: kedvenc receptjeink bolti változatát szó nélkül elfogyasztják a gyerekek, mégis egészségesebben elkészíthetők otthon.
A bento box igazán praktikus, belefér a szendvics, a keksz és a gyümölcs. Örök favorit a müzliszelet, amit előre el lehet készíteni, s tele van magokkal és energiával, amire nagy szüksége van a fiatal szervezetnek. A szülők gyermekkorát idéző kakaós csiga, bár kalóriadúsabb, viszont annál hálásabbak érte az iskolások, és persze a többi családtag is.
Marton Adrienn receptjei:
Fehér-csokis-áfonyás müzliszelet
Hozzávalók (2 főre):
Müzli szelethez:
80 g szőlőmag olaj
160 g zabpehely
50 g mandula apróra vágott
80 g pörkölt mogyoró
50 g pisztácia apróra vágva
40 g mazsola
10 db aszalt sárgabarack
2 marék aszalt áfonya
280 g méz
20 g kókuszreszelék
20 g puffasztott köles
1 ek mandulaliszt
1 csipet só
1 táblafehér csokoládé
Egyéni hozzávalók: Ízlés szerint egy kis vanília őrlemény
Fotó: Adri’s Kitchen
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 175 fokra.
- Egy tepsi aljára helyezzünk sütőpapírt úgy, hogy alatta és fölötte megvajazzuk az egész papír területét, illetve a tepsi oldalát is.
- Egy nagy tálba keverjük simára a szőlőmag olajat, a mézet, és a vanília őrleményt.
- Egy közepes edényben öntsük össze a zabpelyhet, a durvára vágott magvakat, az összeaprított aszalt gyümölcsöket, a kókuszreszeléket és a mandulalisztet.
- Keverjük a zabpelyhes hozzávalókat a mézes összetevőkhöz úgy, hogy utóbbi bevonatot képezzen rajta. Helyezzünk mindent az előkészített tepsibe. Használjunk egy fakanalat, hogy jobban összetömörítsük az így kapott ’’tésztát’’.
- Addig süssük, míg szép aranybarna színe nem lesz a müzlinek, nagyjából 35 percig.
- Felvágás előtt 30-40 percet pihentessük. Viszont ezt megelőzően az egész müzlit vegyük ki a meleg tepsiből és fordítsuk fejjel lefelé, hogy a sütőpapírt mihamarabb letudjuk húzni róla.
A fehér csokoládét egy kisebb edénybe megolvasztjuk és egy kanál segítségével megcsurgatjuk vele a müzlit. Nagyjából 2cm × 6cm-es szeleteket vágjunk belőle. Légmentes tároló edényben 5 napig is eláll.
Házi dupla csokis kakakós csiga
Hozzávalók (10 darabhoz)
Kakaós csigatészta
50 dkg liszt
10 dkg margarin
2 dl tej
1 db tojás
25 g élesztő
2ek kakaópor
2 ek olaj
1 cs vaníliás cukor
2 ek cukor
1 csipet só
Fotó: Adri’s Kitchen
ELKÉSZÍTÉS
- Langyosítsuk fel a tejet és morzsoljuk el benne a friss élesztőt, adjunk hozzá egy kis cukrot, majd hagyjuk felfutni.
- A lisztet szitáljuk át egy tálba, adjuk hozzá a sót, a cukrot, a vaníliás cukrot és a vajat, majd jól dolgozzuk el. Készítsünk a tésztánk közepébe egy lyukat és tegyük bele a tojást és a felfuttatott élesztőt.
- Alaposan dagasszuk meg, gömböt formázva belőle és tegyük egy kilisztezett tálba, letakarva, meleg helyen 1 órán keresztül duplájára kelesszük.
- Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. A megkelt tésztánkat enyhén lisztezett felületen kb. 3-4 mm vastagságúra, téglalap alakúra nyújtsuk ki, kenjük meg étolajjal, majd egyenletesen szórjuk meg a cukrozott kakaóval.
- A téglalap kisebbik oldaláról kezdve tekerjük fel szorosan a tésztát. Egy vékony cérna vagy damil segítségével a tekercs alá nyúlunk és keresztezve elvágjuk a tésztánkat. Ezzel a technikával nem fognak a fekete – fehér rétegek elmosódni és megmaradnak a csigaformák.
- A csigákat az előkészített tepsibe fektetjük egymástól egy kicsit távolabb. Letakarva addig hagyjuk kelni, míg a sütő bemelegszik, ez kb. 20-25 perc. 180 fokon 20 perc alatt légkeveréses programon megsütjük őket.
Tálalás: Porcukorral megszórva tálaljuk.
3 izgalmas bentobox a sulikezdésre
HOZZÁVALÓK (3 bentobox)
Müzliszelet
80 g szőlőmag olaj
160 g zabpehely
50 g apróra vágott mandula
80 g pörkölt földimogyoró
50 g apróra vágott pisztácia
40 g mazsola
10 db aszalt áfonya
280 g méz
20 g kókuszreszelék
20 g puffasztott köles
1 ek mandulaliszt
1 késhegynyi Vanília őrlemény
1 tábla olvasztott fehércsoki
Fotó: Adri’s Kitchen
Elkészítés:
Müzli szelet (4 főre)
- Melegítsük elő a sütőt 175 fokra.
- Egy tepsi aljára helyezzünk sütőpapírt úgy, hogy alatta és fölötte megvajazzuk az egész papír területét, illetve a tepsi oldalát is.
- Egy nagy tálba keverjük simára a szőlőmag olajat, a mézet, és a vanília őrleményt.
- Egy közepes edényben öntsük össze a zabpelyhet, a durvára vágott magvakat, az összeaprított aszalt gyümölcsöket és tegyük hozzá a kókuszreszeléket és a mandulalisztet.
- Keverjük a zabpelyhes hozzávalókat a mézes összetevőkhöz úgy, hogy az utóbbi bevonatot képezzen rajta.
- Helyezzünk mindent az előkészített tepsibe. Használjunk egy fakanalat, hogy jobban összetömörítsük az így kapott ’’masszánk’’.
- Addig süssük, míg szép aranybarna színe lesz a müzlinek, nagyjából 35 percig. Felvágás előtt 30-40 percet pihentessük.
- Viszont ezt megelőzően az egész müzlit vegyük ki a meleg tepsiből, úgy, hogy fejjel lefelé fordítjuk és a sütőpapírt mihamarabb húzzuk le róla.
- A fehér csokoládét egy kisebb edénybe megolvasztjuk és egy kanál segítségével megcsurgatjuk vele a müzlit.
- Nagyjából 2cm × 6cm-es szeleteket vágjunk belőle. 5 napig légmentesen zárt tároló edényben eláll.
Uborka roll:
1 db Kígyóuborka
1 db Érett avokádó
1 gerezd Fokhagyma
1 ek Majonéz
8 szelet Pulykamell sonka
8 szelet Edami sajt
Uborka roll (4 főre)
- Az avokádót kettévágjuk kiszedjük a magját és egy kanál segítségével kiszedjük a húsát. Egy villával összetörjük és belekanalazzuk a majonézt, rácsepegtetünk pár csepp lime-ot, és egy fokhagymanyomó segítségével beletörjük a fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk végül friss petrezselyemmel még üdébbé tesszük és összedolgozzuk.
- A kígyó ubikat mandolin vágóval hosszú, vékony szeletekre vágjuk (ha, nincs mandolin vágótok, teljesen szuperül működik krumplihámozóval is, a lényeg, hogy minél vékonyabb szeleteket kapjunk)
- Egy egyenletes felületre kiterítjük az uborkákat, úgy, hogy félig egymásra lógjanak. Az uborkára mehet a pulykamell sonka, amire rákenjük az avokádókrémünket, végül a sajttal is beterítjük.
- Most jön a feladat „legnehezebb” része, az uborkát óvatosan felgöngyöljük, lehetőleg
Vasárnapi rántotthúsos szendvics
2 db Rántotthús
4 szelet Teljes kiőrlésű rozskenyér
150 g Zsírszegény túró
2 ek Natúr joghurt
1 negyed Kígyóuborka felkockázva
1 tk Friss kapor
1 marék Gyalult lilakáposzta
4 levél fejes saláta
Egyéni hozzávalók: Ízlés szerint só, bors Friss petrezselyem Friss gyümölcsök Lime
Nem a megszokott vasárnapi rántotthúsos szendvics (2 főre)
- A túrót a joghurttal, a kaporral és az apró kockára vágott uborkával elkeverjük, adunk hozzá egy csipet sót és borsot.
- Az egyik szelet kenyeret kiterítjük és jöhet a rétegezés. Alulra mehet a saláta, lilakáposzta, aztán a házi kapros-uborkás túrókrém, majd mindenki kedvence a RÁNTOTT HÚS és végül még egy levél saláta és ezzel el is készült a kis csoda szendvicsünk.
Spenótos-fetás tönköly csiga
Hozzávalók
1 csomag tönköly leveles tészta
2 csomag friss baby spenót
1 gerezd fokhagyma
18 dkg feta sajt
15 dkg reszelt sajt
2 ek. tejföl
2 evőkanál vaj
1 db tojás
só, bors ízlés szerint
ELKÉSZÍTÉS:
- A vajat egy serpenyőben megolvasztjuk, rádobjuk az előzőleg kicsit összevágott spenótot, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát majd borsot őrlünk rá. (Én sót már nem tettem bele, mert a feta amúgy is sós.)
- Közben a fetát összemorzsoljuk, rákanalazzuk a tejfölt és a spenóttal összekeverjük.
- Egy egyenletes felületre kiterítjük a tésztát és beterítjük vele a spenótos-fetás tölteléket úgy, hogy a széleinél 1 centit ráhagyunk, megszórjuk a reszelt sajttal, ha valaki nagyon sajtosa szereti, akkor a tetejére is mehet majd belőle.
- Hosszanti részen feltekerjük, 1-1,5 cm szeletekre vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk megkenjük a tojással őket és 190 fokos sütőben légkeverésen 15-17 perc alatt aranybarnára sütjük.
GASZTROTIPP: Ha a kezünk melegétől nagyon megpuhul a tészta, szeletelés előtt 10-15 percre tegyük fagyasztóba, így könnyebben feltudjuk majd szeletelni.
Zöldséges saláta wrap
HOZZÁVALÓK (4 főre)
Wrap:
7 szelet bacon
7 szelet sajt
7 szelet pulykamell sonka
35 dkg lila káposzta
2 db sárgarépa
1 db kicsi cukkini
1 db piros kaliforniai paprika
1 db sárga kaliforniai paprika
7 db jégsaláta
Tálaláshoz: 1 üveg ezersziget öntet
Egyéni hozzávalók: 14 db fogpiszkáló
Fotó: Adri’s Kitchen
ELKÉSZÍTÉS
- A lila káposztát, a sárgarépákat, a cukkinit, és a paprikákat vékony hosszú csíkokra felvágjuk.
- A salátát kiterítjük, majd ráfektetjük a sajtot, a sonkát és a bacont.
- Minden zöldségből egy keveset keresztbe ráfektetünk a bacon tetejére, majd szorosan feltekerjük a salátát, és megtűzzük fogpiszkálóval.
- A salátatekercseket félbevágjuk, és peremes tálban fölsorakoztatjuk.
TÁLALÁS Ezersziget öntettel kínáljuk.
Fotókredit: Adri’s Kitchen
forrás: Bébik.hu