Információk, érdekességek

Hagymalekvár bevált házi recept - a rák ellen és a fogyásért (Hatóanyagokkal és extrákkal)

2021. június 26.

A hagymalekvár kitűnő étel sültek, grill ételek, zöldségek mellé. Korábban a hagymalekvár a szegények étele volt, mára már az elit éttermek kínálatában szerepel, mint elegáns, kulináris külölegesség: Steak hagymalekvárral; libamáj/ kacsamáj hagymalekvárral. Nem csak finom, de egészséges is a hagymalekvár.  

India egyes vidékein a hagyma nem tartozik a konyha alapvető növényei közé, fogyasztásáról azt tartják, hogy a lelket tisztátalanná teszi. Így minden ételből kihagyják.

Az arab világban pont az ellenkezője dívik, a hagyma jelképként szolgál, és bőséggel teszik az ételekbe, néha minden olyan hagymás, hogy alig bírunk belőle enni. Ha azonban sokat fogyasztunk belőle, gázokat okoz a belekben, ezt néha elég kényelmetlen elviselni.

A magyaroknál a hagyma fogyasztása tradíció, Makó hagyományosan hagymatermő vidék. A házias ételek mindegyikében szinte ott a hagyma, majdnem minden recept azzal indul, hogy egy nagy fej hagymát vágj apróra és ... 

Európában a németek kedvelt savanyú hagymája és hagymás burgonyasalátája ismert, a csehek is kedvelik, de franciák talán a leghíresebbek hagymás receptjeikről, gondoljunk csak a hagymalevesre. (Itt van egy bevált recept hozzá >>)

A hagyma védi az ereket és flavonidokat tartalmaz

A britek azonban ennél is tovább kutattak. A brit élelmiszeripari kutatóintézet munkatársai a flavonoidok közül a quercetint vették górcső aá, mely legnagyobb számban - az almán, és a vörösboron kívül - a hagymában van jelen. A quercetinről kimutatták, hogy fogyasztásával megelőzhetők az érfalak gyulladása, de hamar lebomlik a szervezetben, és a vérben nem található meg. Az érfalak gyulladása károsítja az érfalakat, mely szívbetegséghez és stroke-hoz vezethet. A vizsgálat rávilágít arra, miért csökkenti a kockázatot a gyümölcsök és zöldségfélék  - sőt konkrétan a hagyma - fogyasztása.

A kutatók azokat a vegyületeket vizsgálták, amelyek a quercetin bomlása után keletkeznek. Ezek a vérben is megtalálhatók, és ténylegesen érintkeznek az emberi szövetekkel. A vegyületeket az emésztés során keletkezetthez hasonló koncentrációban az erek belső faláról vett sejtekhez adták. Kiderült, hogy a legerőteljesebb hatást a 100-200 gramm hagyma elfogyasztásának megfelelő mennyiségű hatóanyag váltotta ki.

Hagyma a fogyókúrában

A hagyma ugyan a hagyomány szerint javítja az étvágyat, ez látszólag ellentmond annak, hogy nagyszerű fogyókúrás növény. A hagyma ugyanis erősen tisztítja a bélrendszert és étvágynövel,ő hatása csak addig tart, míg a tisztulás maga. Onnantól inkább harmonizál, ls ha megfelelő étkekkel fogyasztjuk, ez a hatás nem érvényesül negatívan. A hagyma csökkenti a vércukorszintet, gyulladásgátló hatású, vizelethajtó hatású, főznek belőle teát köhögés ellen, készül belőle borogatás is.

A magyar vöröshagyma hatóanyagai és gyógyhatásai 

A magyar vöröshagyma B1 vitaminból 0,05 mg-ot, B2 vitaminból 0,03 mg-ot, C vitaminból 20 mg-ot tartalmaz.
Alilszulfid (egy kéntartalmú vegyület) tartalmánál fogva baktériumölő hatású.
Ha azonban sokat fogyasztunk belőle, gázokat okoz a belekben.
Tartalmaz még kis mennyiségben E vitamint, kálciumot, foszfort, magnéziumot, vasat, jódot, szelént, rezet és cinket is.

Rákmegelőzés - hagymalekvárral

A hagymalekvár valójában egy indiai chutny (ejtsd: csatni) hasonmása.

Ízletes csemege, mely pozitív élettani hatásait összetevőinek köszönheti. A méz természetes antibiotikus hatásáról már sokat írtunk, a chili érrendszert őrző hatásáról szintén. Fogyaszthatjuk húsételek, halételek, májfélék, vagy karakteres ízű sajtok, grillek mellé, vagy vegetáriánus fogásként önállóan.

Isteni, bevált hagymalekvár recept

6 - 6 db vörös- és lilahagyma, apróra vágva. (lehet csak egyikből, csak másikból, vagy mindkettőből vegyesen készíteni) 
2 db zöldpaprika
1 ek. méz (bio méz, jó a vegyesméz ehhez is)
2 dl. fehér bor (Ízlés szerint lehet vörösbort is használni) 
kb. 1,5 dl víz
1 kk fokhagymás chili szósz, vagy chili és fokhagyma szósszá keverve.
1 kk őrölt fehér bors
3 ek pikáns olaj 
2 tk fűszer paprika
só izlés szerint

A hagymákat apró kockákra kell felvágni. Tehetjük hagymaszeletelővel, vagy késsel. Az olajat felforrósítjuk, és a hagymát kezdjük pirítani. Vágjuk nagyon apróra a paprikákat, majd hozzáadjuk a hagymához, sózzuk és borsozzuk. Ha szépen összedinsztelődött, egyszerűen felöntjük a borral és a többi fűszert is hozzáadjuk. Lassú tűzön egész krémesre kell párolni, a vizet szépen apró adagokban hozzáadva, így a kész lekvár finom és sűrű lesz. Körülbelül 30 perc alatt megvan, de folyamatos felügyeletet igényel. Ha a méz pozitív hatásait meg akarjuk őrizni akkor jó, ha a végén adjuk hozzá, amikor kézmeleg a lekvárunk.

Hagymalekvár recept extrák

  • A hagymalekvárhoz használhatunk csak vöröshagymát, vagy csak lilahagymát, így külön-külön ízeket nyerünk. 
  • A vöröshagyma lekvárhoz jobban illik a fehérbor, míg a lilahagymához a vörösbor. 
  • Bor helyett megfelelő balzsamecettel ízesítve inkább pikáns hagymalekvárt kapunk. 
  • Egy kis karamellizált nádcukor hozzáadásával a fogyókúrás hatást ugyan elveszítjük, de az ízekért sokat tehetünk. 
  • A víz helyett használhatunk teljes egészében sört (ekkor a bor hozzáadást el kell hagyni) vagy részben főzhetjük sörben. 
  • A vöröshagyma lekvár színének javítására érdemes lehet némi paprikát is hozzáadni, a füstölt paprika különleges ízt ad neki. Ha a sárga színt fokoznánk, a kurkuma vagy a currypor hozzáadásával sárgás színű ételt nyerünk.
  • A grillsajtok mellé különleges ízt ad a hagymalekvár. 
  • A különleges ízeket kínáló hamburgerezők gyakran használhak a hagyományos hagyma helyett hagymalekvárokat a hamburgerbe
  • A hagymalekvár alapját akár több kg. hagymából is elkészíthetjük, külön vöröset, külön lilahagymát, és külön választva egyedileg ízesíthetjük és keverhetjük őket, így a különféle ételekhez édesebb, csípősebb, vagy savanykásabb ízű hagymalekvárt társíthatunk. 
  • Csatos üvegkeben kiválóan eláll, ha egy kevés olívaolajat öntünk a tetejére. 
  • Télen nyáron fogyasztható, és nem drága alapanyagból készül. 
  • Különféle darált magvakkal (kesudióval, napraforgómaggal, tökmaggal, mogyoróval, mandulával, stb..) összekeverve szintén érdekes ízeket nyerhetünk, ezt különösen a vegetáriánus étrenden lévők szeretik, de bárki kipróbálhatja. 
  • Lehet kisérletezni, hogy szálasra hagyjuk inkább, vagy nagyon apróra vágva inkább krémesre főzzük. 
  • Tálaláskor egy kis snidling feldobja a hagymalekvárt. 

A hagymalekvár nagyon kreatív étel, érdemes játszani vele, és akár szószként, savanyúság helyett, vagy köret jelleggel tálalni. 

forrás: Harmonet.hu