Információk, érdekességek

A lakótér pulzálás jelensége: Mennyi tárgy kell egy lakásba? - Bebútorozás télen és nyáron

2022. november 27.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Egyszer kevésnek tűnik, és kopárnak, máskor kifejezetten sok, és fullasztó a lakótér. Változhat igényed, na de naponta akár többször? Nem-nem, csupán hangulatingadozásról van szó. A tér pulzálása természetes jelenség. Ismerd meg, hogy helyesen kezeld!  

A lakberendezés meseszép tudomány, és akik igazán jól művelik, azt is tudják, a tér érzékelése pulzáló az ember számára. Egyszer sok, egyszer kevés. Még ha csupaszon is akarunk megvenni egy lakást, sajnos, vagy sem, de nem tudunk elvonatkoztatni az éppen ott lakó tulajdonos tárgyaitól, és személyiségétől, berendezésétől. Van, akinek sok az a holmi, van, akinek kevés, van, akinek fakó és kopár egy lakás teletömve is, míg másnak nagyon is sok az a pár elől hagyott tárgy.

Ez nem csak alapszemélyiség kérdése, hanem az időjárás, a színek, a hangok és fények függvénye is. Míg télen sokkal kongóbb minden, s általában melegségre vágyunk, addig nyáron a melegben levegőre, és térre van szükségünk. Elég csak megnézni a télikert lehetőségét. Ugyan ki az, aki nyáron 30 fokban, télikertben napozik, mindenki ugyanúgy lohol a strandra, vagy másik nyitott teraszt is építtet, mert a télikert, nevében is téli. Pusztán az a személyiség kérdése, hogy kicsit, vagy nagyon erősen van szükségünk a tér alakítására évente.

Milyen tehát a jó és otthonos lakótér?

Nem csak minden családtag személyiségéhez, az ősi térrendezési elvek rendszeréhez, hanem a téli-nyári pulzáláshoz is alkalmazkodik. Ezáltal a jó lakótér, picit mindig változik, és pakolós akár a ruhatár, van belőle nyári, és téli is. Persze van átfedés, de a télikabát szegény, májustól októberig biztosan a szekrényben lóg, hacsak nem síelni megyünk.

Ezért az a legfontosabb, hogy mozgatható legyen minden. Legyen könnyű berendezési tárgyak, masszív, nagydarab szekrénysorok mellett, amiket tudunk tologatni, átalakítani, sőt az sem árt ha magát a szekrényt át tudjuk néhanapján szerelni, ha nem is évente kétszer. Néhány apró ötlet és berendezési tárgy következzék most, téli és nyári verzióban.

Padlószőnyeg: Nyáron alaposan kisikálva, a felületét erősen szabadon hagyva érdemes tartani, télen viszont akár egy kisebb szőnyeget is alkalmazhatunk asztal alá, kanapé körül rajta.

Rongyszőnyegek: Nyáron összetekerve a garázsban, vagy szekrényben nyugodhat, télen a kőre, parkettára, és padlószőnyegre is jó lehet.
 
Kis csiptetős lámpatestek: Télen tükrökre, könyvespolcokra jó tenni fokozva a fénymennyiséget, nyáron egy igen nagy hányadukat elteheted egy dobozba, mert a rendes világításon kívül nem fogod használni.

Mécsesek, gyertyák: Nyáron egy-egy darabot érdemes elővenned romantikus estékre, télen alátétekre egész mécses költeményeket készíthetsz.
 
Dísztárgyak: Nyáron vizes hatású, kék, zöld, vagy tavaszi virágos díszeket alkalmazz, amik nincsenek útban!!! Télen akár az asztal közepén is állhat az adventi koszorú, ünnepi színek, meleg, őszi, téli, vörös, sárga és barna árnyalatok is lehetnek.

Elrendezés: Télen a bútorokat told közelebb egymáshoz, és a teret igyekezz megtölteni, nyáron ugyanezt a teret tágítsd ki. Kiváló lehetőség erre télen a textilkendők falra szerelése, nyáron ezeket érdemes leszedni, és egy alapos átmosás után eltenni pihenőre.

Szekrénysor: ha változtatható könyvespolc, illetve szekrénysor magassága és alakja, akkor nyáron lazábbra szervezd, középtájon hagyj űrt benne virágoknak, díszeknek, apróságoknak, télen viszont lehet tömörebb, teljesen akár téglalap alakú is, a falnézetet tekintve.

Étkezés: Nyáron az étkezés és étkező jó, ha szeparálva van, és nagyon külön függetlenítve érezzük az étkezési lehetőséget, télen ezt nem baj, ha összefogjuk, összevonjuk. Vagyis télen kialakíthatunk egy kis étkező sarkot a szobában, ha az esti nassolást már nem szeretnénk a forró zuhany után a hűvös konyhában megtenni.

Könyvek és újságok helye: Nyitott polcokon, ideiglenes komódokon is megfér télen, vagy akár elöl hagyva, nyáron apró rendetlenség is dühítő lesz, még az újságokat is külön tárolóba érdemes helyezni.

Faliképek: Nyáron jobb, ha megválunk a fölösleges képeinktől, és csak a legszebbeket hagyjuk meg, főként a nem keretezett, ideiglenes műalkotásokat érdemes ilyenkor emlékdobozba rendezni, télen viszont bátran kitehetünk több képet is a melegség kedvéért.

Ehhez hasonlóan tudod rendezni a saját otthonodat is. Télre felhalmozhatsz, és jó, ha minden elől van, nyáron azonban szükségünk van helyre, térre, lélegzetvételre, a kopárság és kevesebb tárgy, ugyanis hűtő érzést kelt, míg az egymáshoz való kis távolság, szűkebb elrendezés, a családiasság és melegség érzetét kelti.

Kellemes rendezkedést!

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

forrás: Harmonet.hu